Info

Ein suppertolles erlebnis!

Het Oktoberfeest

De vele Duitstalige feesten worden steevast Oktoberfeest genoemd, maar waar komt dit fenomeen nou eigenlijk vandaag?
Het Oktoberfeest (of Oktoberfest) is een jaarlijks volksfeest in München. Dit is het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan zeven miljoen mensen bezocht. Lange rijen tafels, banken vol met mensen, grote plateau’s met Sauerkraut, Schweinehaxen, Weißwurst und Brezn. Serveersters in originele Dirndl banen zich een weg met grote Maßgläser (bierpullen) gevuld met bier. De ingrediënten voor een avond vol Stimmung, Spaß und Vergnügen!
Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Het feest begint traditioneel om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt normaal gesproken op de eerste zondag van oktober. Indien de eerste zondag van oktober vóór de Dag van de Duitse eenheid (3 oktober) valt, wordt het festival verlengd tot en met 3 oktober. Zodoende duurt het Oktoberfest 16 tot 18 dagen.

Het Oktoberfest wordt op de Theresienwiese (“Theresiaweide”) gehouden, een speciaal daarvoor bestemd terrein. Dit terrein bevindt zich niet ver van het centrum van München en staat ook bekend als de Wiesn (Duits voor weide). Traditie speelt een belangrijke rol deze dagen. Alle bezoekers dragen traditionele klederdracht, zogenaamde trachten (waaronder de bekende “Lederhose” voor de heren en de “Dirndl” voor dames). Muziek komt enkel van live spelende bands en artiesten, en kenmerkt zich door het hoge ‘schlager’ gehalte. Het feest bestaat uit een kermis en veertien grote tenten, waarvan de grootste plaats biedt aan zo’n 10.000 personen. Om de tent heen bevindt zich een zogenaamde Biergarten. Traditiegetrouw wordt het bier alleen per liter geserveerd in een zogenaamde Maß (een grote bierpul van een liter). Tegenwoordig heeft het Oktoberfest zijn grenzen verlegd tot ver buiten Duitsland, en beperkt zich niet meer tot de reguliere speeltijd. Het hele jaar door is er de drang om dit uitbundige en toch gemoedelijke feest mee te maken.

Scroll to Top