Info

De Maas & Waalse Oktoberfeesten 2017 trokken meer dan 3500 bezoekers !

De Maas & Waalse Oktoberfeesten  kijken terug op een stormachtige editie. Na dagen van bloed, zweet en tranen bracht een rukwind veel onzekerheid. De tent stortte ter aarde. Na overleg met de gemeente en de tentenverhuurder werd al snel besloten om te herbouwen. Vele handen maakten het mogelijk om in de onmogelijke tijd van twee dagen alles op de rit te krijgen zodat het Feest der Feesten toch door kon gaan. Hoogtepunt van het Oktoberfest was de al maandenlang met 3.000 bezoekers uitverkochte zaterdagavond. Om alle feestvierders goed te kunnen huisvesten, was dit weekeinde niet alleen de grote feesttent in Afferden een stuk groter, ook stond er een extra tent als après-skihut en een sfeervolle Schirmbar.

We zetten in op kwaliteit en de naam van een beregezellig feest doet de rest. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een begrip in Maas en Waal en daarbuiten! We trekken bezoekers uit Brabant, Gelderland én Limburg. Iedereen weet wat ze hier kunnen verwachten. Een heerlijk feest met allemaal mooi uitgedoste en enthousiaste mensen.

Verrassingsoptredens tijdens editie 6 kwamen van onder andere, Die Tolle Leute, Jelle B, Victoria en Dennie Christiaan.

Ein suppertolles erlebnis!

Het Oktoberfeest

De vele Duitstalige feesten worden steevast Oktoberfeest genoemd, maar waar komt dit fenomeen nou eigenlijk vandaag?
Het Oktoberfeest (of Oktoberfest) is een jaarlijks volksfeest in München. Dit is het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan zeven miljoen mensen bezocht. Lange rijen tafels, banken vol met mensen, grote plateau’s met Sauerkraut, Schweinehaxen, Weißwurst und Brezn. Serveersters in originele Dirndl banen zich een weg met grote Maßgläser (bierpullen) gevuld met bier. De ingrediënten voor een avond vol Stimmung, Spaß und Vergnügen!
Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Het feest begint traditioneel om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt normaal gesproken op de eerste zondag van oktober. Indien de eerste zondag van oktober vóór de Dag van de Duitse eenheid (3 oktober) valt, wordt het festival verlengd tot en met 3 oktober. Zodoende duurt het Oktoberfest 16 tot 18 dagen.

Het Oktoberfest wordt op de Theresienwiese (“Theresiaweide”) gehouden, een speciaal daarvoor bestemd terrein. Dit terrein bevindt zich niet ver van het centrum van München en staat ook bekend als de Wiesn (Duits voor weide). Traditie speelt een belangrijke rol deze dagen. Alle bezoekers dragen traditionele klederdracht, zogenaamde trachten (waaronder de bekende “Lederhose” voor de heren en de “Dirndl” voor dames). Muziek komt enkel van live spelende bands en artiesten, en kenmerkt zich door het hoge ‘schlager’ gehalte. Het feest bestaat uit een kermis en veertien grote tenten, waarvan de grootste plaats biedt aan zo’n 10.000 personen. Om de tent heen bevindt zich een zogenaamde Biergarten. Traditiegetrouw wordt het bier alleen per liter geserveerd in een zogenaamde Maß (een grote bierpul van een liter). Tegenwoordig heeft het Oktoberfest zijn grenzen verlegd tot ver buiten Duitsland, en beperkt zich niet meer tot de reguliere speeltijd. Het hele jaar door is er de drang om dit uitbundige en toch gemoedelijke feest mee te maken.